Labels

Africa (3) Albania (3) Armenia (1) Asia (2) Balkan (10) Bosnia (3) Bulgaria (4) China (2) Croatia (2) Eropah (1) Georgia (1) Greece (2) History (2) Iberian (3) Itinerary (3) Jordan (4) Macedonia (1) Montenegro (2) Morocco (4) Random (2) Spain (4) Turkey (6) Visa (2)

Sunday, 2 September 2018

Korea Selatan - Pulau Jeju

Assalamualaikum!
Ya Allahhhh lamanya tak buka Basil Hibiscus ni.
Dah bersawang macam Taman Negari Endau Rompin dah ni 😅😅
First of all, kami nak minta maaf kepada semua pembaca Basil Hibiscus sebab dah lama tak update cerita terbaru. Kepada pembaca yang ada bertanyakan soalan, kami lagi nak sorry sebab memang tak sempat baca (baca : tak buka email), apatah lagi nak jawab soalan kalian semua. Ada yang bagi soalan sejak 2016 lagi, rasa dah selamat pergi dan balik dah pun sebelum kami dapat jawab.

Apa pun, sejak kami graduate beberapa tahun yang lepas, memang kami dah tak aktif berjalan setiap tahun. Nak berjalan sekali apetah lagi. Sorang kat utara, sorang kat pantai timur belah selatan.

So this time, nak share tempat yang one of us pergi tahun ni. tahun ni ye. bukan 2016.

So, 안녕 하세요!

Kami pernah cakap yang kami bukan peminat K-pop kan? Actually Korea Selatan ni ada lot more interesting things to discover other than Kpop. Takde pun jumpa artis Kpop kt Jeju-do ni.

Why Jeju? Sakuraaaa!!
Bila sampai Jeju-do tu, sakura dah kembang dan dah nak luruh. Bila sampai tu just nice je lah hari pertama ade sakura atas pokok. Esoknya semua dah luruh.
Actually trip kali ni sangat unexpected. Tiket beli pun a week before. So, preparations takdelah gempak mana. Banyak yang aci redah pun ade. 








Kali ni cover Jeju-do je, sebab tiket yang dibeli pun memang direct Kuala Lumpur - Jeju - Kuala Lumpur. Kami spend 6 hari 5 malam di Jeju-do, pusing satu Jeju-do.


Kenapa lately ni ramai sangat orang ke Jeju-do? Salah satu sebabnya ialah direct flight dari KUL ke Jeju-do tanpa perlu singgah ke Incheon. Flight tu memang penuh dengan orang Malaysia. Nanti jalan-jalan dekat Jeju-si pun boleh terserempak dengan Malaysian.


Boleh jalan-jalan Jeju-do guna public transport당연하지!!!

Dengan syarat, korang takde terkejar-kejar sebab naik bas memang lama. Dia akan berhenti di setiap bus stop sepanjang route dia.

Complicated? Mula-mula memang rasa macam tu, bila dah faham satu route, yang lain pun senang.

Kalau dari airport, memang banyak bas, so boleh naik yang heading towards tempat yang korang nak pergi. Boleh google siap-siap bas mana satu nak naik. 
Ada juga bas tourist yang boleh bawa ke tourist attractions dengan lebih cepat.
express and trunkline bus map

Jeju-do ada dua major city; Jeju-si and Seogwipo-si. Biasanya semua bas terminal dia akan jadi sama ada Jeju-si Bus Terminal or Seogwipo Bus Terminal. So bila nak naik bas, tengok stesen terminal dia mana, kalau tak, patah balik lah jawabnya. Memang tebal muka tanya driver bas dia pegi tak tempat yang kita nak pergi ni, kalau tak, sesatlah jawabnya.

Satu lagi benda yang menarik, kalau korang perasan ada dua bulatan oren dalam bus route map. Routes tu dia cover tourist attractions area situ and dia macam tourist bus. Akan ada tour guide yang akan cerita tempat-tempat menarik (dalam Korean lah tapinya) dan diberi map area yang dia cover. andddd bila korang tunjuk yang korang ada naik bus oren ni, nanti dekat admission counter untuk tempat-tempat menarik dalam Route oren ni, korang boleh dapat diskaun tiket masuk!



Sejarah Jeju-do? Pergi Jeju-do lah belajar history dia baru best, ye dak?









  • Sakura! - kalau nak target tengok sakura, mana-mana pun ada (South Korea, Japan, etc). Yang penting timing tu. Kena tengok forecast bila sakura tu nak mengembang. Bila dah kena timing tu, mana-mana pun boleh nampak sakura. Kalau di Jeju, ramai yang suggest ke Noksan-ro sebab boleh nampak sakura and canola sekali. Kalau naik bas susah sikitlah nak ke sini. Lagi senang ke Jeju National University Entrance.  
Sakura! Ni depan hotel je.

  • Seongsan Ilchulbong! - ni memang wajib. Kalau pergi Jeju, memang kena pergi panjat Seongsan. Biasa orang pergi waktu subuh, sebab nak tengok sunrise. Nama pun Ilchulbong (sunrise peak). Better tidur malam tu area Seongsan, then pagi tu boleh hike terus. Biasa dalam pukul 8 tu dah sampai bawah. Area Seongsan ni boleh pergi Seopjikoji Coast. Ada banyak Canola flower untuk diambil gambar and very nice view along the coast. Naik bas pun boleh, tapi kena jalan ke dalam sikit.


    Seongsan Ilchulbong dari Seopjikaji

    Canola!
    Nanti jumpalah yang cari sudut canola yang tak dipijak untuk ambil gambar hihi
      
  • Halla-san! - This is one of the the most challenging things to do in Jeju-do (bagi kami lah) sebab kami ni tak berapa fit sangat pun. Jogging pun dalam seminggu tu boleh kira. Ditambah dengan cuaca dan keinginan untuk ke tempat lain lebih tinggi, kami pun pass Halla-san. Tapi if you guys memang ada stamina and persistent, go for it! sebab tengok dari bawah pun dah cantik Halla-san tu. Ada banyak entrance boleh masuk; Gwaneuma (North), Seongpanak (East), Eorimok (Eastwest), Yeomsil (Southwest). Boleh decide mana entrance yang korang nak depends korang stay kt mana. You can do it, girl!
  • Falls! - Banyak sangat air terjun area Jeju ni. Cheonjeyeon, Cheonjiyeon, Jeongbang, etc. Bolehlah nak pergi 2-3 jenis. Yang paling menarik bagi kami ialah Jeongbang Falls sebab dia menghala ke arah laut. Area Jeongbang ni ada ahjumma jual sea squirt mentah. Bolehlah beli kalau nk cuba rasanya yang manis dan fresh!
Jeongbang Falls! Favourite <3
  • Beaches! - Banyak sangat pantai yang boleh dilawati. Masa kami pergi ni masih sejuk lagi, so memang takde orang yang mandi. Kalau musim panas bolehlah kot. One of our favourite beach is Woljeong-ri Beach! Memang cantikkk ditambah dengan windmill dalam frame, peh peh peh. Kalau datang tengah hari memang air laut memang nampak biruu.. dan sepanjang Woljeong-ri beach ni ada baaaanyak sangat cafe. Memang terbaik menghirup secawan cafe latte sambil tengok view yang sangat spectacular! Kalau tak silap ada glass boat kat sini, tapi masa kami datang takde pulak :( 
Memang banyak sangat cafe, tak tahu nak pilih mana dah.
Pilih yang pasang lagu sedap jelah
  • Olle! - boleh dikatakan sepanjang costal road satu Jeju-do ni adalah part of olle. Apa itu Olle? Olle tu bermaksud Old Trail. Boleh try seberapa banyak yang korang nak, sebab kami sempat 2 je, tu pun separuh jalan haha. Kalau nak tengok topography, sites of attractions yang ada pada setiap Olle, boleh tengok sini
Simbol Olle. Kalau jumpa ni, bermaksud jalan tu part of Olle

One of the attractions at Olle 6/7 : Eodolgae

  • Jeju Folk Village!
    - Kalau minat Jewel in the Palace, kat sini adalah salah satu tempat penggambaran dia. Boleh sewa hanbok untuk pakai kalau ada duit lebih. Boleh tengok macam mana seni bina rumah zaman dahulu plus dapat tengok bunga-bunga yang lawa.
    Mostly sama je reka bentuk dia, tetapi mempunyai fungsi yang berbeza
Opposite entrance Folk Village, ada pantai ni.
Time kami datang memang berangin & takde tempat berteduh
  • Bus Route 810 dan 820! - Macam dah cerita kat atas tadi, banyak tourist attractions sepanjang routes ni. Yang lecehnya sebab kena tukar bas. tapi senang je, kalau 810, pergi ke Dae-cheondong Circulation Center, and kalau 820 tukar di Donggwang Circulation Center (refer map di atas). Jeju Rail Park, Maze Land, Oreums (crater), O'sulloc Tea Museum, Glass Castle, Hello Kitty Island and etc. So kena try naik routes ni.









  1. Dongmun Market - dekat sini, mostly semua benda ada. Boleh last minute shopping sebelum kejar flight.
  2. Five-Day Market - hanya buka pada 2hb, 7hb, 12hb, 17hb, 22hb dan 27hb setiap bulan.
  3. Jungang Underground Shopping Market - Ni kalau nak pegi Nature Republic ke, Innisfree ke, Etude House ke ada di sini. Kedai baju pun ada area sini. 


  • Try to learn Hangeul first. Sangat berguna nak baca signboard, etc
  • WiFi is everywhere. 
  • Don't bother buying air mineral, because they've water dispenser almost everywhere! just bring empty water bottle.
  • Wajib cuba Jeju Kyul (mandarin/orange) and Hallabong. Memang sedapppp.
  • Kalau tengah sengkek takde bajet tu, boleh beli instant rice, with kimchi and crunchy seaweed dekat 7e, or other convenience stores. tak sampai 5000 won pun untuk sekali makan.
  • Boleh guna T-money card untuk bayar kat convenience store. terutamanya bila nak habiskan baki dalam kad di airport.
  • Aware dengan pertukaran nombor bas! Kadang-kadang dia tampal notis di bus stop, tapi sebab tak paham, sampai ke sudah bas tak muncul-muncul. Rupanya bas dah tukar nombor.
  • Kalau left anything behind dalam bas, jangan panik! Ingat nombor bas, pukul berapa turun bas, and minta orang korea tolong telefonkan Lost and Found. Alhamdulillah, I got my phone back. Thanks ahjussi yang tunjukkan pukul berapa bas sampai, eonni yang callkan customer service, and travelmate yang sabarr)
Fvaourite lunch & dinner


  • transport for 6 days - 20,000 won (use T-money)
  • Jeju Folk Village - 11,000 won
  • Makan - ikut selera!




Okayyy That's all for Jeju-do. Agak kekok sikitlah mula-mula sebab selama ni tengok orang korea, baca Hangeul dekat tv, phone je. Bila depan mata ni lain sikit. Bila nak cakap tu pun tersasul kau yo-yo. (Sorry halmeoni yang nak tolong kami tapi habuk tak paham hihi). Anyway, orang korea ni okay je, just kena tegur dulu. So far kalau kita tahan tepi jalan minta tolong memang dorang akan tolong. Maybe this is just a beginning to discover more about Daehan Minguk! 
Lepas ni Seoul pulak ye?

See you soon.

Monday, 24 August 2015

Turki - Istanbul


Assalamualaikum :)
Pertama sekali, kami ingin memohon jutaan maaf kerana sudah lama tidak mengemaskini Basil Hibiscus ini.
Kami juga sebenarnya dah tak banyak travel, jadi minta maaf kalau lama satu post tu kan keluar.
Walaubagaimanapun, kami tetap akan update dengan bandar-bandar yang kami pernah pergi.

So here we go!!
ISTANBUL aku datang!





Penempatan terawal di Istanbul dicatatkan pada lingkungan kurun ke-13 BC, Byzan the Megarian menamakan bandar ini sebagai Byzantine pada tahun 700BC . Small colony dari Greek tinggal di bandar itu sehingga 300BC. Selama 1000 tahun, bandar ini menjadi pusat komersial dan perdagangan. Istanbul tetap menjadi pusat dagangan selepas penaklukan Empayar Rom oleh Emperor Septimus Severius pada 193AD. Pada abad keempat, Emperor Rom Constantine meninggalkan Rome dan memilih Istanbul sebagai pusat kerajaan Rom pada masa itu. Ia merupakan pilihan yang bijak kerana Istanbul dikelilingi oleh tujuh buah bukit, bandar yang mengawal selat Bosphorus dan Tanduk Emas. Pada tahun 330AD, bandar ini dinamai semula dengan Constantinople dan diisytiharkan sebagai pusat bagi Empayar Rom Timur. Pada tahun 1453, Empayar Rom Timur jatuh ke tangan Turki Uthmaniyyah dan menjadi pusat empayar itu serta dinamakan sebagai Istanbul. Di era kejatuhan empayar ini selapas Perang Dunia Pertama, sultan terakhir Turki Uthmaniyyah dibuang negeri dan negeri-negeri di bawah empayar ini dipecah mengikut bendera masing-masing. Turki diisytiharka sebagai Republik Turki dan Mustafa Kamal attartuk dilantik sebagai presiden pertama.








Peta Istanbul sumber

Kalau nak kira memang banyak sangat tempat-tempat menarik di Istanbul ni sebab Istanbul memang sangat luas. Kami pun banyak teroka belah Eropah je, belah Asia tak pergi sangat pun. Jadinya, mana yang kami pergi jelah ye :)

1. Sultanahmet
Nak sebut Sultanah-met ke Sultan-ahmet? Sebut laju-laju je. Kalau nak sampai sini dari Airport (Havlimani) boleh naik Metro (tukar di Zetinburnu) kemudian naik tram (turun ni stesen Sultanahmet). Biasanya kawasan sini memang jadi kawasan tumpuan pelancong dan hostel/hotel memang banyak area sini. Kalau dah datang ke Sultanahmet, banyak tempat yang boleh dilawati dalam walking distance je.
  • Masjid Biru (Blue Mosque, Sultan Ahmad Mosque) - Masuk free. Kalau time waktu solat, orang Islam je boleh masuk ruang solat. 
  • Hagia Sofia (Aya Sofia) - Kalau nak cerita banyak-banyak sejarah dia macam tak syok pulak. Pergi sendiri lah eh :p Memang berbaloi masuk 3 jam.
  • Topkapi Palace - Istana yang sangat besar. Dalam ni ada pameran barang tinggalan nabi Muhammad S.A.W. 3 jam tak terasa sewaktu berjalan dalam istana ini.
  • Basilica cistern (yerebatan sarayi) - ruang simpanan air pada zaman empayar Rom dan tidak lagi digunakan. Di sini ada kepala patung Medusa! 
  • Cemberlitas - tempat ni sebelah je dengan Sultanahmet. Jalan kaki ikut jalan tram. Dekat sini ada Hamam yang asal dari zaman Ottoman lagi. Boleh lah try kepada sesiapa yang mampu. Masa tengah jalan dari Sultanahmet ke sini, belah kanan boleh perasan ada banyak kubur. One of them is Sultan Abdul Hamid II. Di sini juga ada pintu masuk ke Grand Bazaar, nama pintu dia Nurosmaniye Kapisi sempena nama masjid di sebelah pintu ini.

Masjid Biru atau nama lain Masjid Sultanahmet

Masjid Nurosmaniye yang terletak di sebelah pintu Grand Bazaar

2. Eminonou
Sini macam area jeti. Di sini semua jenis cruise, boat ada. Kalau nak ke sini oleh naik tram atau nak jimat jalan kaki je.
  • Spice Bazaar - shopping time! Bazaar ni sebelah Yeni Camii.
  • Yeni Camii - New Mosque. Bukan baru pun, tapi ia mengambil masa hampir setengah abad untuk disiapkan disebabkan kematian valide sultan pada zaman itu.
  • Naik boat - Dari sini boleh naik cruise ke Selat Bosphorus, Goldern Horn.
  • Boleh jalan-jalan ke Galata Bridge sambil tengok orang memancing dan makan Balik Ekmek (sandwich ikan)
Yeni Camii
3. Beyazid
Sini area universiti. Kalau jalan kaki dari Cemberlitas pun boleh.
  • Grand Bazaar!(pintu Beyazid) Kalau nak shopping boleh singgah sini. Tapi kalau sesiapa yang berjimat, cuci mata jelah.
  • Istanbul University - kami tak pasti sama ada boleh masuk ke tak. Pintu masuk dia memang lawa.
  • Beyazid Mosque - Sewaktu kami pergi, masjid ni tengah renovation. So tak boleh nak cerita banyak hehe
  • Sulaymaniye Mosque - Cantik sangat masjid ni. Kalau dari tram station, boleh jalan kaki, nanti nampak signboard masjid ni. Masjid ni tertelak di atas bukit. Dari masjid ni boleh nampak Eminonou dari jauh.
  • Old Book Bazaar - buat pencinta buku, ada satu kedai dalam bazaar ni yang jual buku terpakai bahasa Inggeris. Boleh tanya pakcik tu nak buku apa. Dia boleh cakap Inggeris.
Permandangan dari Masjid Suleymaniye

Old Book Bazaar di sebelah Grand Bazaar


4. Istanbul Modern
Katanya di sini kalau nak shopping baju, beg etc murah. Kami tak usha pulak. Nak ke sini boleh naik tram. 
  • Galata tower - the best spot to view sunset katanyaa(in winter, sebab kalau summer malam lambat)
  • Taksim Square - Ada tugu kemerdekaan Turki
  • Istiklal Caddesi - segala macam jenis brand ada di jalan ini. Kalau nak ke sini boleh naik funicular di Karakoy.
  • Dolmabahce Palace - Istana moden tepi Selat Bosphorus. Kami tak masuk pun. Ada orang recommend masuk sini. Korang try lah eh!
  • Kabatas - jeti untuk ke Prince's Islands. Kalau nak ke sini, boleh naik tram ke Eminonou, turun stesen last di Kabatas.
  • Ortakoy Mosque - Sungguh cantik seni bina masjid ini! Boleh naik bas dari stesen Kabatas yang tulis Ortakoy.
  • Rumeli Hisari - merupakan kubu pertahanan yang dibina di bahagian Asia dan Eropah. Yang ini bahagian Eropah. Boleh naik bas dari Kabatas yang tulis Rumeli Hisari.
Galata Tower

Taksim Square

Masjid Ortakoy

5. Fatih
Kalau ikutkan, kami jalan kaki je. Dalam berjalan kaki tu, kami melalui Valen's Duct
  • Makam Sultan Muhammad al-Fatih. Makam ini terletak dalam kawasan masjid.
  • Valens's Duct (kalau naik bas dari Eminonou biasanya akan lalu duct ini)
Valen's Duct sumber

6. Eyup
Ada banyak cara ke sini. Naik bas (cari je bas yang tulis Eyup) ataupun naik feri Golden Horn, sampai ke hentian akhir.
  • penghujung Golden Horn! 
  • Masjid Abu Ayyub al-Ansari dan makamnya. 
  • Dari sini boleh naik cable car naik bukit. Kami namakannya Bukit Kubur sebab bukit ni memang penuh dengan kubur. Rasanya Arwah Ammar ditanam di sini.
  • Banyak kedai-kedai jual tudung turki, jubah dan cenderahati
Eyup Sultan Mosque

7. Ferry Hopping?
Salah satu taikan Istanbul ialah bandar ini menggunakan pengangkutan air dengan jayanya. Contohnya untuk ke belah Asia, anda boleh direct ambil feri di Eminonou dan turun di Uskudar ataupun boleh naik pengangkutan darat (bas/keretapi bawah laut (marmaray)). Kami nak cadangkan di sini, try beberapa feri di sini. Antaranya ialah:
-Golden Horn (Halic) : Feri ini melalui beberapa port di sekitar Golden Horn dan terminal terakhirnya ialah di Eyup. Anda boleh swipe guna Istanbulkart sahaja! Port di Eminounou agak terlindung di antara tempat letak kereta sedikit. Kalau anda dari stesen tram Eminonou, port ini terletak selepas Galata Bridge, selepas perhentian bas.
-Bosphorus tour (Boguz Iskelesi) : Anda mempunyai banyak pilihan syarikat unutk menelurusi Selat Bosphorus. Kami cadangkan, anda ambil Şehir Hatları Bosphorus Cruises yang terletak sebelum Galata Bridge. Tour ini akan berhenti sebentar di beberapa tempat sebelum berhenti pada stesen terakhir iaitu Anadolu Kavagi. Di sini boleh turun, jalan-jalan, makan, dan melawat Yoros Castle.
-Princes' Islands (Adalar) : Untuk menaiki feri ini, anda perlu ke jeti Kabatas yang terletak di kawasan Istanbul modern. Kalau naik tram dari Sultanahment, turun di stesen tram yang terakhir (ke arah Eminonou). Dari stesen tram Kabatas, anda boleh lihat signboard besar tulis Adalar (Princes' Islands). Hanya perlu swipe Istanbulkart sahaja! Feri ini akan berhenti pada empat pulau iaitu KınalıadaBurgazHeybeliada, dan Büyükada. Kami pernah ke Buyukada sahaja, tetapi kawankami sarankan pergi ke Heybeliada. Di pulau-pulau ini anda boleh berbasikal! kalau tak larat boleh naik kereta kuda.


Bosphorus Tour!
Jeti Buyukada of Princes' Islands








  • Kami cadangkan compare harga dulu sebelum beli dekat Grand Bazaar atau Spice Bazaar.
  • Turkish delights - sedapppnya.
  • Dried fruits sini sedap!
  • Ada bro tepi jalan jual buku nota, pastu boleh tulis nama atas tu guna Turkish calligraphy. ala-ala tugra, tapi tulisan latin
  • Kalau rajin, jalan kaki dari Sultanahmet ke Eminonou ikut jalan tram. Banyak kedai-kedai menarik sepanjang jalan
  • Kalau nak beli tudung-tudung murah, boleh jalan area LUAR Grand Bazaar dan Spice Bazaar belah2 belakang. Inshaallah boleh jumpa yang murah. Kalau nak senang, boleh contact akak Yeni thru fb page dia 

  • Nak naik public transport, guna Istanbul kart. Jimat! Boleh didapati di kiosk sebelum masuk metro di airport, kedai-kedai runcit atau otogar (stesen bas)
  • Nak jimat tidur airport. haha
  • Jangan lupa try sebanyak boleh makanan Turki!
  • Ada bookstore jual buku secondhand area pintu Grand Bazaar. Nama dia Sahaflar Çarşısı
  • Pastikan ada travel guide book kot. Sebabnya kadang-kadang kita jalan je, tapi sebenarnya ada sejarah dekat jalan yang kita lalu tu.
  • Kalau dari airport nak ke area Sultanahmet, ada 2 route; naik Metro turun di Zetiynburnu-tukar ke tram ataupun naik Metro sampai ke stesen Yusufpasha, jalan kaki sikit ambil tram. Kami prefer yang first.
  • Jangan lupa try makanan Turki yang sedap-sedap! Ayran terutamanya hehe
  • Kalau ada masa free, jalan kaki di sepanjang Tembok bersebelahan laut. Jalan je dari Aya Sofya, sampai jumpa laut, nanti jalan je ke arah Eminonou. 
Ayran & Lahmajun

Antara balik ekmerk terbaik!




  • 1TL~1.4MYR
  • Hostel ~20Euro
  • Istanbul Kart = 10TL (top up boleh dibuat di mana-mana stesen tram, bas, metro). Seriously jimat kalau guna kad ni. 2.15TL untuk 1st swipe, second swipe within 1 hour dapat 1.45TL. Kad ni boleh digunakan untuk naik feri ke Golden Horn dan Princes' Islands.
  • Entrance fees macam banyak sangat nak tulis. Korang google je. takut tak hapdate pulak >.<
  • Naik tram 1.25TL, bas 1.25TL, Metro 1.75TL. Kalau agak2 tempat tu dekat, takyah naik pun takpe..
  • Untuk entrance fees, boleh google di website yang berkenaan dengan tempat tu kot sebab kami pergi ni dua tahun lepas. Mungkin banyak dah berubah.
  • Sediakan duit 1TL banyak-banyak sebab nak masuk toilet (even di masjid pun) kena bayar 1TL, air mineral botol kecil 1TL. 

Begitulah kisahnya perjalanan kami di Istanbul. Kami yakin ramai pembaca yang mempunyai tempat-tempat menarik yang dikunjungi di Istanbul selain daripada yang kami mention di atas.
Jangan segan-segan untuk share di ruang komen!
Terima kasih.

Selamat...